Tapas

Tapas zijn onderdeel geworden van de klassieke Spaanse keuken. het tapas eten is ontstaan in het Baskenland en vandaar heeft het zich over heel Spanje en later heel Europa verspreid.

Eigenlijk is het woord tapas de meervoudsvorm van Tapa, wat een eetlust opwekkend hapje moet zijn. Het woord is afkomstig van het Spaanse woord tapar dat afdekken betekent. dat afdekken heeft te maken met het feit dat men in Spanje in droge tijden  bij de café's een drankje moest afdekken met een schaaltje tegen het stof dat er anders in zou waaien. Omdat dit er nogal kaal uitzag, had men bedacht een klein hapje op het schaaltje te leggen. zo ontstond er gaandeweg in heel Spanje een uitgebreide tapascultuur, die per streek prachtige regionale gerechtje heeft opgeleverd. 

Enkele bekende en zeer smakelijke voorbeelden zijn de Tortilla de Tapas, Pinchos, Albondigas, Patatas Bravas, Aioli, Chorizo al vino en calamares.